Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 22 d’octubre del 2011

DE VEGADES ÉS BLAU, DE VEGADES ÉS GRIS. EN ELL HI VIU EL SOL I LA LLUNA TÉ EL PIS.


El títol d'aquesta entrada és una de les endevinalles que ma mare ens proposava (fa ja més de trenta anys) a les meues germanes i a mi els dies de plujajo ara vos repte a endevinar-la.


Aquestos dies no hem pogut abstraure’ns del vostre viatge-convivència-treball-observació a Lorxa. Hem estat inquiets i expectants i ens hem sentit un poc sols quan marxareu. Ens hagués agradat viure-ho amb vosaltres però  hem gaudit de debò en tornar-vos a veure i compartir dinar i pati.
Sabedors que observaríeu el cel,  Ezequiel va llegir-nos algunes coses d’un llibre que va regalar-li ja fa temps una companya d’Ontinyet quan treballava a Agres de mestre de Primària.
Contes del Sol, la Lluna i les Estrelles. Editorial Blume
Fins que l’astrònom polonés Copèrnic no va descobrir, el 1510, que la Terra girava al voltant del Sol, la gent pensava que la Terra era el centre de l’univers i que era el Sol que girava al seu voltant. Aquest fet, però, no va fer que els mariners deixessin d’orientar-se durant els seus viatges gràcies a la sortida del Sol per l’est i a la posta per l’oest. La paraula “orient”(l’est) prové del llatí sol oriens, la sortida del Sol.

"Sol oriens" des del Poble Nou de sant Rafel

També aquestos dies han llançat a l’espai satèl·lits per avançar una mica més en un projecte europeu sobre orientació i situació, el nom del qual és Galileu (sabeu qui és?) i que sumarà i millorarà el que ja tenim importat de EEUU i de nom G.P.S.
Per últim us recomanem que visiteu http://bibliopoemes.blogspot.com, bloc de la biblioteca de Cocentaina (que visitarem aviat) on hi trobareu moltes endevinalles sobre l’Univers, i el que és millor, també com fer-ne vosaltres. L’entrada és del 12 de gener del 2009.
Un bes d'estels i ja ens direu.